Pre mňa celé zle…

blogujemMomentálne som na podujatí s názvom WordCamp 2014 v Bratislave, čo je podujatie pre priaznivcov WordPressu. WordPress je CMS sysém na výrobu a správu www stránok a je v súčasnosti je najpoužívanejším systémom na svete. Jeho kúzlu som podľahol pred šiestimi rokmi.

Tento “výlet” ma stal dokopy niečo okolo 100€, nehovoriac o čase a to v dobe, keď pracujem 16 hodín denne, som podujatiu obetoval svoj víkend, čo je jediný čas kedy sa naplno môžem venovať rodine. Zatiaľ je to pre mňa trochu sklamanie. Čakal som od toho viac.

Kde to som?

Prvý, ktorého prednášku som si vypočul celú bol Miro Veselý. Začal hovoriť a ja som mal pocit, ako by som bol na celkom inom podujatí. Hovoril pekne, vidno, že neprednáša prvý krát, má danosť reči, hovoril pútavo a nenechal poslucháčov venovať pozornosť niečomu inému, ako jeho prednáške. Ale to o čom hovoril sa ani okrajovo nedotýkalo WordPressu, kvôli ktorému som tu včera išiel.

Hovoril o tom, ako urobiť stránky úspešnými. To bolo OK, aj keď sa to netýkalo WordPressu. Polovicu prednášky venoval systému Headway, čo je tiež program na tvorbu stránok, ale skôr pre laikov. Prednášku zakončil o svojom webe chudnutie-ako.sk. Keď začal hovoriť o úspešnosti stránok, tak som ostal prekvapený. Vytiahol na prezentácii štatistiku návštevnosti. V nej stálo, že denná návštevnosť webu je okolo 3000 – 4000 návštevníkov (???). Najprv som si myslel, že zabudol dopísať jednu nulu. Ale nie, naozaj to bolo číslo, ktoré spomínal. Keď som zakladal v 2010 web futbal-vychod.eu, tak po polroku sa návštevnosť pohybovala okolo 2000 – 3000 návštevníkov denne a to hovoríme o lokálnom portále (o amatérskom futbale) 2 krajov (PO, KE) a o úzkej skupine do ktorej spadali iba futbalisti a priaznivci amatérskeho futbalu. V jeho prípade ide o celoslovenský projekt!

Druhým “spíkrom” bol Stanislav Kukučka z pizzaseo.com. Myslel som si waw, SEO, toto chcem, niečo nové sa naučím. No začal rozprávať o 10 veciach, ktoré je potrebné skontrolovať po inštalácii WordPressu (???). Indexácia Googlom, vychytanie chyby 404, presmerovanie 301 a podobne. skončil, vyšlo z neho, že je to jeho prvá prednáška na verejnosti, čo vysvetľovalo jeho začiatok štýlom hm, ehm, eee… Dobre, myslím si, je predo mnou ďalšia prednáška Michala Kopeckého o blogoch. Snáď niečo nové.

Niečo pozitívne…

Aby som nepísal len o negatívách, tak zopár veci sa mi tu páčilo. STU a budova Fakulty Informatiky a IT sa mi naozaj páči, je nádherná. Okrem toho som dostal pri registrácii nové číslo Trendu (vo vlaku mám čo čítať) a teším sa na prednášku Martina Boroša – O tom nepríjemnom, na čo je vždy čas neskôr … alebo webstránky a právo a prednášku Thomasa Maiera – How to make money with your (WordPress) project.
Ďalším pozitívom tohto “výletu” je celkom príjemné posedenie pri kávičke so zakladateľom siete Martinus.sk, kde sme predebatovali možnosti jednej spoločnej kampane pre Chargebrellu.

Sú len dve možnosti…

Prvou je, že moja úroveň sa z používateľa presunula na level mierne pokročilý, alebo pokročilý. Neviem, nemám sa s kým porovnať, vlastne ani neviem ako by som sa porovnal. Čo by malo byť merítkom na porovnanie mojich “skills”? Ak je tomu tak a je pravda, že po šiestich rokov používania WordPressu som sa niekam posunul, tak je to super.

Druhá možnosť, čo dúfam, že nie je pravda, je tvrdenie, že podujatia nemalo úroveň podľa očakávaní s ktorými som sem išiel. Nijako  nechcem znižovať kvalitu príprav podujatia, ani obsadenie, čo sa týka prednášajúcich, ale toto podujatie je fakt pod moje očakávania

Je čas na zmenu?

Ak je pravdou prvá z možnosti a v práci s WordPressom sa nemám kam ďalej posunúť, tak možno nastal čas na zmenu. Nemyslím zmenu povolania, ale skôr sa snáď pustím do používania nových CMS, po wordpresse najúspešnejších – Joomla, Drupal atď.

Alebo možno sa vynorí vo mne potreba podeliť sa o skúsenosti a naučiť prácu s wordpressom aj iných nadšencov, alebo lepšie povedané tých, ktorí s wordpressom práve začínajú. alebo by chceli začať. Myslím, že by som zvládol jednodňový kurz o začiatkoch s wordpressom, kde by som účastníkov previedol všetkým, od prvého kroku, až po finálny výstup – hotová www stránka.

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

19 comments

  1. Podľa mňa bol wordcamp super, len ste si vybrali pre Vás asi zlú miestnosť. V tej sále, kde ste boli Vy boli kvalitné prednášky (obsahovo), určené však boli skôr všeobecnejšie. Ak ste sa chceli venovať čisto len redakčnému systému wordpress, tak si myslím, že ste mali byť skôr v miestnosti vedľa. Napríklad moja firma sa venuje tvorbe stránok, shopov, reklamným kampaniam. Takže pre mňa boli hodnotné obidve miestnosti, lebo v jednej som načerpal nejaké informácie o samotnom red. systéme a v druhej som zase načerpal informácie o marketingu s ním, čo v konečnom dôsledku môžem ponúknuť klientom ako produkt s pridanou hodnotou. Nielen čistý web, ale web, ktorý klientovi prinesie aj väčší úžitok. a myslím, že o to aj organizátorom išlo. ponúknuť niečo viac, než len školenie ako robiť vo wordpresse.

    Páči sa mi

    • V prvom rade ďakujem za koment. Ako som písal, nijako som nezhadzoval organizátorov, bolo to pekne pripravené. Bol som v obidvoch miestnostiach. Mne to proste veľa nedalo a veci o ktorých sa tam hovorilo som už vedel. To je len môj subjektívny názor a som si istý že 90% ľudí, ktorí tam boli by s mojim názorom nesúhlasilo. Čakal som viac aj od prednášky o práve. Myslel som, že bude rozoberať detailnejšie Bezpečnostný protokol na ochranu osobných údajov. To by hádam zaujalo viac aj ostatných. Ale ako som už písal, je to môj subjektívny názor. Ale ďakujem veľmi pekne ešte raz za koment.

      Páči sa mi

  2. Z článku je vidieť, že autor bol (pravdepodobne) prvýkrát na podobnej akcii (WordCamp, UniCamp, Barcamp a pod.). Toto nie sú akcie zamerané na detailné vzdelávanie publika, skôr na naštartovanie záujmu a povrchnejšie prezentovanie zručností prednášajúcich. Následne s nimi môžete hodiť krátku reč, z ktorej sa vyvinie dlhší rozhovor a možno časom širšia spolupráca. Napr. moja minuloročná prednáška (http://bit.ly/1lXshAy) bola napr. motivačného charakteru. Tak isto sa nemôžete na problematiku dívať z jedného pohľadu. Vy možno fungujete na úplne inom biznis princípe, ako prednášajúci, napr. Miro Veselý tvorí skôr technicky jednoduchšie weby, ktoré majú mimoriadne zaujímavý obsah a monetizáciu (obdobne som na tom aj ja). Napr. ja na tieto akcie nechodím kvôli prednáškam, tie sú iba fajn spestrením času, ktorý trávim brainstormingom a networkingom s (viacmenej) konkurenciou. Osobne som na väčšinu prednášok ani nemal čas a pozriem si ich až spätne z dostupných videonahrávok, dôležitý je osobný kontakt s ľuďmi, ktorých počas roka stretávam maximálne na Twitteri. Podľa mňa to je to o tom, ako efektívne využijete čas strávený na obdobnej akcii. (sorry za dlhý koment)

    Páči sa mi

    • Ďakujem. Dĺžka komentu mi vôbec nevadí. Ja som ozaj od toho očakával nové poznatky. Fakt by zaujímavejšou prednáškou bolo, ak by Martin Boroš venoval celú prednášku bezpečnostnému protokolu, ako registrácií domén a možných súdnych sporov. Ako som už písal, všetko beriem, každý názor a na Wordcamp som bol prvý krát, to máte pravdu. Pozrel som si aj Vašu prezentáciu. Ak by všetky boli v tom duchu ako tá Vaša, tak rád sa na budúci rok pozriem na takéto podujatie opäť.

      Páči sa mi

  3. Určitě zajímá zpětná vazba. Už jsem to psal na Twitteru, ale smyslem konferencí je vzdělávání, motivace, inspirace a networking. I já jsme na konferenci našel několik zajímavých poznatků. ale těžko očekávat, že za 30 minut přednášení, v tu chvíli kdy netušíte jaká cílovka je v publiku dokážete a můžete sdělit něco opravdu detailního a do hloubky. Podle mě to ani není smysl takové přednášky.
    Na druhou stranu sám musím přiznat, že úroveň přednášek (krom Michala Kopeckého) nebyla dobrá. Většinou neuměli mluvit, nekomunikovali s publikem, neměli téma rozmyšlené vzhledem k cílovce, chyběla osnova i pointa. Což je častý problém přednášejících v Česku a na Slovensku, což ale neznamená, že je to dobře. Přednášky a přednášející pak nedokáží zaujmout.
    Jinak pokud vás zajímalo SEO, škoda, že jste nebyl na mé přednášce, která věřím mohla být zajímavým přínosem.
    No a co se organizace týče, podle mne selhala zcela v té první fázi a co se týče navigace na místo. Pro člověka jako já, který tam byl poprvé zcela chyběly jakékoliv šipky i označení budovy. To mě přijde jako trochu selhání.

    Páči sa mi

    • Presne ste to vystihli. Len ja som to nedokázal tak presne pomenovať. Chýbala prednáškam pointa. Nebol tam žiadny úvod do problematiky, nebolo na začiatku vysvetlené, čomu sa bude prednášajúci venovať a každý záver prednášky ostal akýsi otvorený. Teda chcem povedať, že prednášky nevyriešili problém, len ho načrtli. Opäť spomeniem prednášku o práve a prepojenosti na stránky. Načrtol sa problém, ale to bolo ako pre škôlkárov. Ako nekopírovať obsah a k čomu sa vzťahujú autorské práva. Ale to 99% ľudí vedelo. Samozrejme, bol tam len 30 min. časový úsek, ale dal sa využiť aj inak. Počas Vašej prednášky som skúšal šťastie v druhej miestnosti. Aj to sa mi celkom nepozdávalo, lebo v jednom čase sa konali 2 prednášky, človek si nevedel vybrať. Čo sa týka označenia, aj v tom s Vami súhlasím. Tiež som bol na STU FIIT prvý krát a tiež mi trvalo, kým som to našiel a pocítili to aj moje nohy…

      Páči sa mi

  4. Vďaka za názory k WordCamp. Určite nám pomôžu v zlepšovaní ďalších ročníkov.
    Osobne WordCamp vnímam nie ako konferenciu ale ako stretnutie lokálnej WordPress komunity, na ktorom ide viac o to stretnutie, zdieľanie skúseností a diskusie ako o odbornosť a profesionálnosť prednášok. Na Slovensku máme zatiaľ málo WordPress špecialistov, čo verím, že sa postupne zlepšuje. Ak patríš medzi nich, budeme veľmi radi, ak prídeš zdieľať svoje skúsenosti na niektorom z ďalších WordPress podujatí.

    Páči sa mi

    • Ahoj Peťo. Sorry za kritiku, ale to bol môj subjektívny názor. Ako som tu už v komentári písal niekomu, 90% účastníkov by so mnou nesúhlasilo. To som si vedomí. Organizačne to bolo OK, ale ako písal aj Pavel Ungr, trošku sa zabudlo na mimo bratislavčanov, ktorí tam boli prvý krát. Trvalo chvíľu kým som to našiel, že je to budova, v ktorej je Wordcamp. V podstate som asi nepochopil hlavný prínos podujatia, preto som bol mierne sklamaný. Poradil by som do budúcna, nie v zlom, ale s úmyslom zlepšiť Wordcamp, aby ste na stránkach Wordcampu detailnejšie opísali podstatu, že ide o stretnutie nadšencov a popísať na stránke ako sa dostať na miesto konania napr. zo železničnej stanice, vypísať MHD spojenie, prípadne priložiť foto budovy.

      Páči sa mi

  5. Osobne som mal rozpačité pocity z celého WP seminára 2014! Som v tejto oblasti v začiatkoch, dávnejšie som robil zopár webov v Golive (moja hlavná tvorba bola grafika – DTP) a v súčasnosti usilovne študujem WP, spravil som 3 weby na webnode, teraz ich prerábam d WP. Očakával som oveľa viac, pri vchode som dostal za 15 EUR jeden pár ponožiek a čakal som nášup informácií, ktoré ma posunú…
    Nuž, neviem – asi to boli drahé ponožky 🙂
    Julo Hipszki

    Páči sa mi

  6. Peter, rozmýšľal som nad tématikou wordcampu. Možno je dobré pokračovať s myšlienkou o 2 miestnostiach. Do miestnosti pre užívateľov by som možno zaradil nejakú prednášku o najpoužívanejších pluginoch a doplnkoch pre wordpress (napr. WooCommerce a pod.), možno nejakú prednášku o marketingu s využiteľnosťou modulov WordPressu a podobne. Možno je menej niekedy viac a možno aj 2 okruhy, ktoré som spomenul by stačili na celý deň. Lebo nedá sa za 30 min. hlbšie pozrieť do problematiky, tak ako to bolo na ostatnom stretnutí.

    Páči sa mi

  7. z linku na wordcamp2015 ma to dostalo az sem, nakolko som hladal odpovede ci 2015 bude pre mna
    mna zaujal celkom zaver tvojho prispevku “ci je cas posunut sa dalej” a spominas hned “Joomla, Drupal”
    otazka: kam ta to posunie? robi drupal ci joomla ci iny CMS nieco tak radikalne inak, co mozes povazovat za plus a nasledne aj svojim zakaznikom/svoje weby to posunie dalej?
    aku pridanu hodnotu to bude mat?

    Páči sa mi

    • Vďaka za komentár. Neviem posúdiť, keďže spomínané CMS-ka poznám len povrchne… Musel by som skúsiť. Ale momentálne som sa od nového roku vzdal zákaziek pre výrobu www stránok zákazníkom, pretože časovo nestíham… Robím len stránky, ktoré ja využívam na iné podnikateľské aktivity.

      Páči sa mi

Pridaj komentár