5 pravidiel, ako používať obrázky na Vašej www stránke

ID-10075222Obrázky zohrávajú dôležitú úlohu pri dotváraní konečného vzhľadu Vašej webstránky. Všetci určite vieme, že mnohé stránky sú opatrené autorskými právami na ich používanie, ako aj to, že ako je vnímaná stránka Vašimi návštevníkmi. Popísal som teda 5 základných pravidiel, ako používať obrázky na Vašej www stránke.

1. Vyberte si správny obrázok – najjednoduchšie je používať vlastné obrázky na www stránkach, ktoré nesnímate vlastným fotoaparátom. Vyhnete sa tak rôznym problémom, napríklad aj problémom s autorskými právami. Avšak nie každý sme fotograf profesionál,  preto je niekedy ťažko robiť fotky, ktoré by zodpovedali obsahu článku. Najmä ak píšete o vesmíre. Tu sme sa dostali k vlastnosti prispôsobenia obrázku. Ten by mal zodpovedať téme o ktorej píšete.

2. Zvoľte vhodnú veľkosť – dnešné fotoaparáty robia snímky s veľkým rozlíšením a teda aj ich dátová veľkosť je rozsiahla. Obrázok zmenšíte do rozmeru, ktorý potrebujete priamo do článku, aby jeho veľkosť bola čo najmenšia z pohľadu objemu dát. Webový prehliadač vám “zožerie” v pohode obrázky z rozlíšením 72 dpi, so všetkým väčším sa  bude trápiť a predlžovať dobu načítania www stránky. A to užívatelia nemajú radi.

3. Dodržujte copyrights – to som už načrtol v prvom pravidle. Najideálnejšie je, ak máte svoje fotky, urobené vlastným foťákom. Ak však píšete o niečom, kde sa nedajú použiť vlastné fotky, použite voľne dostupné na internete, napríklad Free Digital Photo, alebo použiť fotky s licenciou Creative Commons, alebo si ich jednoducho kúpte na portáloch, ktoré takéto fotky ponúkajú. Dobrou www stránkou pre obrázky s licenciou Creative Commons je priamo Googlovská stránka LIFE.

4. Používajte tagy “alt” vo vlastnostiach obrázku – pri vkladaní obrázku používajte tag “alt” do ktorého vpisujte názov obrázku, alebo popis, čo obrázok zobrazuje. Tiež môžete využiť tag “title”. Obidva tagy našepkávajú Googlu, čo je zobrazené na obrázku.

5. Používajte správne formáty obrázku – webový prehliadač bez problémov načíta obrázky vo formáte jpg, gif a png. Pravdu povediac, iné pre www stránky ani nepoužívam a podľa mňa, ani to nie je potrebné. Ak chcete použiť obrázok s prehľadným pozadím, použite png. Pre zobrazenie jednoduchej animácie môžete použiť gif. No najkvalitnejšie sa zobrazujú obrázky jpg.

Na záver Vám prajem príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov.

2 comments

Pridaj komentár